A kollégiumról

A Kisfaludy Sándor Gimnázium Kollégiumáról

Sok százan élnek, élhetnek szerte a nagyvilágban olyanok, akik gimnáziumi tanulmányaikat a sümegi Kisfaludyban végezték,és egyúttal a kollégium lakói lehettek. Ebben a rövid bemutatkozásban annyi a szerepük, mint bármilyen történetben a „Nagy Elődöknek”, az „Ősöknek”: konkrét kapcsolatuk már nincs a szóban forgó dologhoz, de megemlékezni róluk a tisztelet hangján illő és kötelező!

Bizony, hol vannak már a füstölgő vaskályhák, a dermesztően hideg folyosók, az egykori kaszárnyákat idéző emeletes vaságyak, a bolthajtásos étkező… – nos, aki ezeket a sorokat írja, diákként ugyan nem, de kollégiumi nevelőtanárként megtapasztalta, megtapasztalhatta azokat az akár romantikusnak is mondható körülményeket. Egy ideig a Püspöki Palotában kialakított helyen is laktak kollégisták. De ez már a múlt. A jelen pedig 1988-ban „kezdődött”, amikoris több éves átépítő, kibővítő, az oktatás céljait messzemenően figyelembe vevő felújító munka után a Kisfaludy Sándor Gimnázium és Kollégium – története során első ízben! – beköltözhetett ugyanabba az épületbe, amelynek központi részét közel 160 évvel ezelőtt adták át. Igen, a gimnázium épületét mondhatni „megkoronázták”, hisz az addig kétszintes intézmény padlásterét átalakították: ide került a jelleget, a kinézetet teljességgel megőrző, a belső kiképzését tekintve viszont a minden szempontból és minden igényt kielégítően modern kollégium.

Központi fűtéssel temperált helyiségek, 4-5 személyes hálótermek kellemesen kárpitozott ágyneműtartós heverőkkel, beépített szekrényekkel, asztallal,székekkel. A tanulószoba koedukált, a kollégium maga természetesen nem: elkülönített a lány- és a fiú-szakasz, de a tanórák közötti szünetekben és esténként 21.00 óráig – nevelőtanári felügyelet mellett – a gyerekek közösen használják, vehetik igénybe a diákotthon szolgáltatásait, pl. a teakonyhákat (hűtőszekrény, mikro, szendvicssütő, vízforraló), az internetező helyiséget, ping-pongozhatnak, TV-t nézhetnek.

A kollégium nyitott abban az értelemben, hogy indokolt esetben engedélyezzük tanulóinknak a napirendtől eltérő programokat is: szakkörre, korrepetálásra, sportkörre járás, „külsős” foglalkozásokon történő részvétel. Szülői kérésre (családi vagy bármi egyéb okok miatt) a kollégium bármikor elhagyható.

Összesen 45 férőhelyet tudunk biztosítani.A kollégium használata térítésmentes, fizetni csak a menzáért kell, bizonyos feltételek mellett kedvezményesen. Az utóbbi években átlagosan 30-40 tanuló veszi igénybe a kollégium nyújtotta előnyöket, így elmondhatjuk, hogy tényleg úgy működünk, mint egy nagycsalád: a kollégium, a maga barátságos helyiségeivel, berendezéseivel, a jól képzett, együttműködő, szeretetteljes légkört teremtő nevelőtanárokkal és a bentlakó diákokkal.

Szeretettel várjuk a távoli településeken élő vagy utazni nem szerető diákokat a kollégiumba!

A kollégium programjáról, napirendjéről, munkatervéről a megfelelő menüpontok alatt részletesen tájékoztatást adunk.

Vitai Péter
volt kollégiumi munkaközösség-vezető

Kérjük, hogy
adója 1%-ával támogassa iskolánkat alapítványainkon keresztül!

Alapítványok